Кога Чаплин се засакал себеси

2 Mar

Кога навистина почнав да се сакам себеси,
сфатив дека сум секогаш и во секоја прилика
на вистинското место и во вистинското време,
и дека сè што се случува е исправно –
од тогаш па натаму можев да бидам мирен.
Денес тоа го викам ДОВЕРБА.

Кога почнав да се сакам себеси,
можев да разберам дека емоционалната болка и страдањето
за мене се само предупредувања дека живеам
спротивно на мојата вистина.
Денес знам дека тоа се вика ДА СЕ БИДЕ АВТЕНТИЧЕН.

Кога почнав да се сакам себеси,
престанав да копнеам за некој друг живот
и можев да видам дека сè околу мене
е повик на растење.
Денес знам дека тоа се вика ЗРЕЛОСТ.

Кога навистина почнав да се сакам себеси,
престанав самиот да си крадам време,
и престанав да смислувам грандиозни проекти за во иднина.
Денес го правам само она што ме прави задоволен и радосен,
она што го сакам и што прави срцето да ми се смее,
на мојот единствен начин и со мој личен ритам
Денес знам дека тоа се вика ЕДНОСТАВНОСТ.

Кога навистина почнав да се сакам себеси,
се ослободив од сето она што не е здраво за мене:
храна, луѓе, предмети, ситуации;
и од сето тоа што секогаш одново ме влечеше назад,
подалеку од самиот себе.
Во почетокот тоа го нарекував „здрав егоизам”,
но денес знам дека тоа е ЉУБОВ КОН САМИОТ СЕБЕСИ.

Кога навистина почнав да се сакам себеси,
престанав да посакувам секогаш да сум во право,
така помалку грешев.
Денес сфатив дека тоа се вика СКРОМНОСТ.

Кога навистина почнав да се сакам себеси,
се откажав од живот во минатото
и претераните грижи за иднината.
Сега живеам само во овој миг во кој почнува сè
Така денес го живеам секој ден и го викам тоа СВЕСНОСТ.

Од денес па натаму,
да не се плашиме од расправии, конфликти
и проблеми со самите себеси и со другите,
затоа што дури и ѕвездите понекогаш се судираат
па се создаваат нови светови.
Денес знам: ТОА Е ЖИВОТ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: